Džungarský křeček

28. října 2009 v 16:34 | Gabriela Kupcová |  křečci-zlatí,džungarský,medvědí,syrský a činský
Křeček džungarský

Je nejvýše 9 cm dlouhý, má šedou srst s šedým proužkem na zádech. Má velmi malé nožky, které jsou většinou schované pod tělem. V zimě může tento křeček změnit barvu srsti na sněhovou bílou. Toto zbarvení může mít i po celý rok. Křečík Džungarský obývá stepi a tundry jižní a střední Sibiře. Neupadá do zimního spánku.














Džungarský křeček
Zde máte informace o džungarském křečkovi.
Křeček džungarský (Phodopus sungorus)
Je nejvýše 9 cm dlouhý, má šedou srst s černým podélným pruhem na hřbetě ("úhoří pruh"). Vypadá jako malý medvídek, jeho ocásek a nohy jsou krátké, většinou schované pod tělem. Běžící křeček se valí po zemi jako myška na klíček. V letní srsti je džungar šedý s úhořím pruhem a šedivou hranicí mezi tmavší svrchní stranou a bílým bříškem. V zimní srsti je světlejší, v chladu chovaná zvířata mají až na nepatrné zbytky šedé srst sněhobílou. Pokud je tento křeček chován doma při pokojové teplotě, zůstává jeho letní srst i v zimě.
Křeček džungarský obývá stepi a tundry jižní a střední Sibiře. Neupadá do zimního spánku, takže jeho bílé zimní zbarvení je pro něj ochranou před nepřáteli.
vedecké jméno:
Phodopus sungorus
velikost:
  • délka tela je 10 až 12 cm
  • délka ocasu je 1 cm
vzhled:
  • šedohnedá maska, ostatní telo a uši tmave hnedé až cerné, úhorovité pruhy, bricho a koncetiny bílé, tvar tela podobný krecku zlatému
dosažitelný vek:
  • asi 2 roky
zpusob života:
  • samotár aktivní vecer a v noci
rozšírení:
  • stepi v severní, strední a východní Asii
hmotnost:
  • 35 až 50 g
· zdravá samice privádí na svet mládata 3x i 4x rocne
· v drsných podmínkách mení zbarvení podle rocní doby: letní srst je tmavá, prechodné zbarvení
· skvrnité a zimní srst je svetlá
· neupadá do zimního spánku













KŘEČÍK DŽUNGARSKÝ


Pochází z území Kazachstánu a jihozápadní Sibiře.
Je přizpůsoben velkým výkyvům počasí, v zimě je jeho kožíšek bílý.
Je spíš samotářské povahy, nejlépe se mu žije samotnému nebo v páru.
Má jemnou tělesnou stavbu a je proto nutná opatrnost při hlazení i přenášení.
Nedožívá se vysokého věku, maximálně tří let.
Jeho obydlí nesmí mít žádné větší škvíry, snadno se protáhne a mohu utéci.
V jeho jídelníčku by neměly chybět živočišné bílkoviny.
· Samička po 21 dnech rodí 2-8 holých a slepých mláďat, odstavujeme je po 4 týdnech věku.
Základ jídelníčku : kousky zeleniny a občas ovoce, zrniny, semena ostatních rostlin, doplněk živočišných bílkovin (vejce, vařené maso, granule pro psy aj.), voda nejlépe v uzavřené napáječce.

Pamlsky : oříšek, mouční červi, apod.
Důležité : v dospělosti je aktivní především v noci, většinu dne prospí.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama